Biznes Firma

Poradnik początkującego restauratora

Data publikacji: 2015-07-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Poradnik początkującego restauratora
Kategoria: BIZNES, Firma

Borys Szyc, Piotr Adamczyk, Robert De Niro i Jon Bon Jovi – to nie obsada nowego filmu, tylko kilku artystów, którzy otwierają długą listę sławnych właścicieli restauracji.

Poradnik początkującego restauratora BIZNES, Firma - Borys Szyc, Piotr Adamczyk, Robert De Niro i Jon Bon Jovi – to nie obsada nowego filmu, tylko kilku artystów, którzy otwierają długą listę sławnych właścicieli restauracji.

Borys Szyc, Piotr Adamczyk, Robert De Niro i Jon Bon Jovi – to nie obsada nowego filmu, tylko kilku artystów, którzy otwierają długą listę sławnych właścicieli restauracji. O własnym lokalu marzą nie tylko celebryci, ale także wielu z nas. Eksperci UpMenu i Expandera podpowiadają, jak przygotować się do realizacji tego marzenia.

 

Planuj, planuj i jeszcze raz planuj

W branży gastronomicznej, podobnie jak w każdej innej działalności, same chęci niestety nie wystarczą. Podstawą, od której powinniśmy zacząć myślenie o własnej restauracji jest biznesplan. Pozwoli on nam ocenić realność planów oraz wskaże największe zagrożenia oraz szanse na sukces.

 

Kluczową kwestią, którą należy poruszyć są finanse. – W planie powinniśmy uwzględnić informacje dotyczące budżetu niezbędnego do rozpoczęcia działalności i źródeł finansowania (mogą to być własne oszczędności lub np. kredyt zaciągnięty w banku bądź dotacje), a także szacunkowych dochodów – mówi Monika Mojzesowicz, Dyrektor Departamentu Produktów dla Firm, Expander Advisors.– Podstawą tych wyliczeń powinna być rzetelna i kompleksowa analiza rynku. W ten sposób ograniczamy ryzyko zarówno niedofinansowania, jak i  przeinwestowania. W dokumencie tym powinniśmy zawrzeć także informacje dotyczące samej restauracji (jej specjalizacji i charakteru) i osoby prowadzącej (opis jej doświadczenia, wiedzy i posiadanych kompetencji), dostępnej oferty i świadczonych usług (kanały i metody sprzedaży) oraz naszych klientów, (planowanego zasięgu, zakładanej liczby gości). Warto zawczasu przemyśleć także działania marketingowe.­– Planując otwarcie restauracji, musimy pamiętać o niezbędnych formalnościach – przypomina Anna Muras, ekspert firmy UpMenu. – Przyszli restauratorzy muszą odwiedzić między innymi ZUS i Urząd Skarbowy w celu wypełnienia odpowiednich dokumentów. Do otwarcia lokalu będą też potrzebne pozwolenia wydane przez Sanepid czy straż pożarną. 

 

Koszty znane i nieznane

Otwarcie restauracji wiąże się ze sporymi wydatkami. Do największych należą zakup lub wynajem lokalu, jego przystosowanie do wymagań prowadzonej działalności oraz wyposażenie kuchni. To dopiero początek długiej listy, na której powinno także znaleźć się między innymi pozwolenie na sprzedaż alkoholu oraz licencja na odtwarzanie muzyki, wydana przez ZAiKS. Trudno wskazać wszystkie koszty, ponieważ są one zmienne w zależności od planowanego wystroju, oferty restauracji czy nawet jej lokalizacji. Niektóre z nich można jednak ograniczyć. – Wyposażenie kuchni może kosztować nawet setki tysięcy złotych – zauważa Anna Muras, ekspert UpMenu. – Jeśli jednak zdecydujemy się np. na zakup używanego sprzętu możemy znacznie obniżyć niezbędne wydatki. Gdy natomiast zakładamy restaurację na nowym osiedlu, warto porozumieć się z deweloperem jeszcze przed zakończeniem prac budowlanych. Dzięki temu istnieje szansa, że lokal zostanie przystosowany do naszych potrzeb, przez co zaoszczędzimy na adaptacji pomieszczeń.

 

Przykładowe koszty, o których warto pamiętać:

Roczne pozwolenie na sprzedaż alkoholu jest wydawane oddzielnie dla trzech typów trunków:

zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych zawierających do 4,5% alkoholu (piwo). Koszt 525 zł.

zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych zawierających od 4,5% do 18% alkoholu (wino). Koszt 525 zł.

zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych zawierających powyżej 18% alkoholu (wódka). Koszt 2100 zł. powyżej 18% alkoholu

Koszt licencji ZAiKS zależny jest od rozmiarów i lokalizacji restauracji. Miesięcznie może wynieść od 68 zł w przypadku małych lokali w niewielkich miejscowościach do 353 zł dla dużych punktów działających w Warszawie.

 

Zakup istniejącej restauracji

Wyjściem, które pozwoli uniknąć części formalności oraz kosztów jest zakup już działającego lokalu. Jeśli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, powinniśmy jednak zwrócić uwagę na kilka kwestii, które mogą stanowić o sukcesie lub porażce. Przed zakupem warto zastanowić się nad przyczyną, dla jakiej obecny właściciel chce pozbyć się restauracji. Zapoznajmy się więc z jej wynikami finansowymi, oceńmy lokalizację czy stan techniczny budynku oraz wyposażenia. Informacje dotyczące tych kwestii mogą dać odpowiedź, czy warto zainteresować się danym lokalem. Koniecznie sprawdźmy status nieruchomości, np. to, czy jest obciążona kredytem. – Przejmując istniejącą restaurację warto także przemyśleć kwestię marki – zauważa Anna Muras, ekspert firmy UpMenu. – Jeśli lokal ma wiernych klientów, można rozważyć pozostanie przy znanym wśród gości wizerunku i zmiany wprowadzać stopniowo. Przy podpisywaniu umowy upewnijmy się też, że przejmujemy tylko budynek i wyposażenie, czy także prawa do wykorzystywania logotypu oraz nazwy. 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Poradnik początkującego restauratora BIZNES, Firma - Borys Szyc, Piotr Adamczyk, Robert De Niro i Jon Bon Jovi – to nie obsada nowego filmu, tylko kilku artystów, którzy otwierają długą listę sławnych właścicieli restauracji.
Hashtagi: #BIZNES #Firma

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy